Wanted dead or alive
Wanted dead or alive

« Dilemma van de Dag | Home | Onverwacht vermogen »

Kou

17-04-08 - 13:02 Geschreven door: Prosper Gisteravond zat ik op een plastic kuipstoeltje op een lege tribune in de kasteelruine van Kessel, vlakbij Venlo. We hadden voor het eerst weer toneelrepetitie op locatie. Vorig jaar heb ik meegedaan aan een bewerking van Romeo en Julia, dit jaar zijn we bezig met een bewerking van Macbeth. Nu heb ik een minder grote rol, wat inhoudt dat ik vooralsnog veel langs de kant zit te kijken. In datzelfde kasteel. Dat erg koude kasteel, rond deze tijd van het jaar. Als je in die kou de hele avond in een kasteel gaat zitten, wil het nog wel eens voorkomen dat je dat gaat merken. Ik voelde de kilte van de stenen mijn schoenzolen doordringen. Ik had mijn jas aan en een dikke trui, en toch: de kou kroop langzaam mijn kleren in. Naast me zat J., een van de medespelers, die zich ingewikkeld had in meerdere dekentjes, aangezien hij al een verkoudheid te pakken had. Het was echt koukleumen in Kessel.

Maar toen viel de duisternis in en dan gebeurt er iets met die locatie. Het oersteen van de muren is door de eeuwen heen zo verweerd, dat het er bruin uitziet. Door de verlichting zie je het geel tussen het bruin door komen, waardoor het lijkt alsof je het vanzelf warmer krijgt. In de overal aanwezige nissen ontstaan schaduwen die de locatie iets mysterieus meegeven. Tegen de wanden spelen de schaduwen van de medespelers hun eigen toneel. Rond de spot die het speelvlak verlicht cirkelen allerlei vliegjes. In het midden van het speelvlak staat de waterput als vanzelfsprekend middelpunt. Achter de balustrade rondom de binnenplaats zijn de kantelen minimaal verlicht, daarbovenuit groeien de bomen die door de spots van buiten het kasteel zodanig verlicht worden dat het lijkt alsof de kale takken van de bomen met een kleine lijn van licht gescheiden zijn van de pikzwarte hemel.
Het saamhorigheidsgevoel van de groep, de soms absurde situaties die bedacht worden door de regisseuse en de groep spelers, het proberen van nieuwe spel-elementen, sommige hilarische vondsten die erin bijven, andere die worden geschrapt, omdat ze niet werken. Ik geniet.

De kou, het deert me niet meer. Toneel is als een warm bad. Ik ben thuis, dit is wat ik graag doe.

Het Kasteel
zeven schoten

Oh gaaf zeg, dat je dat doet. En wat een mooi kasteel. Wanneer spelen jullie? Ik wil wel komen kijken als dat mag.
Octavie (URL) - 17-04-08 - 14:28

Ja, ik ook! Ik baal er al van dat ik het vorig jaar heb gemist! Kunnen we samen gaan, Oc! ;-)
Rosalie - 17-04-08 - 14:31

Prosper, wat een mooi stukje! Ik kreeg het eerst ook koud, maar op het einde steeds warmer, kon het gewoon bijna voelen en zag het helemaal voor me.
Cyriel (URL) - 17-04-08 - 14:32

Dan ga ik natuurlijk ook mee.
Cyriel (URL) - 17-04-08 - 14:32

Natuurlijk mag je komen kijken! Graag zelfs. Hoe meer publiek, hoe beter. We spelen in de zomer een keer of 25 geloof ik. Vorig jaar was het ook erg mooi, dus dat belooft wat. Als je interesse hebt, moet je maar tegen die tijd kijken op http://www.shakespearelimburg.nl..
Prosper - 17-04-08 - 14:33

Stel je toch voor dat je er zelf de kasteelheer was geweest, wat zou je je leven lang gekoukleumd hebben! Maar wel een mooie locatie oom toneel te spelen!
sanneke - 17-04-08 - 18:05

Die kou en illusie van warmte dienen duidelijk ergens voor; je wordt er prachtig poetisch van Prosperke!
Virginie (URL) - 19-04-08 - 11:48


  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / TextileKleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.

Het recht van de sterkste

Tijmen (33), José (30) en Koosje Jans (1) bezien de wereld met hun eigen blik. En daar schrijven ze dan over. Nu ja, Koosje Jans natuurlijk niet, maar Tijmen en José wel. Hoe, dat is zelfs voor hen regelmatig een verrassing.

Logtantes

Zij zijn reeds gelauwerd en geprezen. In de literaire wereld houdt men al sinds de negentiende eeuw rekening met deze vooruitstrevende dames en nu zijn ze weer helemaal terug. Rosalie en Virginie, wij zijn vereerd dat wij in jullie zog mee mogen doen!

Nuit Blanche

Net geschoten

Smithc401 (Wildbeheer): Hey, you used to write am…
Smithd207 (Driedagenlief): I do agree with all the i…
Smithb654 (Driedagenlief): I’ve long suggested that …
Smithb216 (Driedagenlief): Tormoxin 500mg Cod Next D…
Smithk469 (Driedagenlief): I needed to thank you for…
Smithe687 (Driedagenlief): Fantastic website. A lot …
Pharmd24 (Driedagenlief): Hello! sildenafil generic…
Pharmf23 (Driedagenlief): Hello!sildenafil generic …
Smitha291 (Driedagenlief): Hello! Do you use Twitter…
Stijn Laureys (Alles voor de wet…): Beste Tijmen; via googl…

Zoek!