Wanted dead or alive
Wanted dead or alive

« Op de tocht | Home | Recalcitrant »

Nuchter moederschap

24-05-11 - 14:14 Geschreven door: Jose

Tijdens de zwangerschap leek ik niet heel erg beïnvloed te worden door de hormonen. Oké, af en toe was ik ietwat chagrijniger of een tikkeltje emotioneler dan gewoonlijk, maar echte hormonale drama's hebben zich in huize HRVDS niet afgespeeld. Ik had dus ook het volste vertrouwen in de kraamtijd, dat ik een lekker nuchtere moeder zou zijn die zich niet gek zou laten maken door geluidjes, kuchjes en consultatiebureaus.

In de kraamweek werd dit inderdaad bewaarheid. Nauwelijks kraamtranen en vol zelfvertrouwen werd Koosje Jans gebadderd, verschoond en gevoed (dankzij de fantastische begeleiding van de kraamhulp uiteraard). Onze kraamhulp waarschuwde mij wel: 'Ik zag dat je net al na één geluidje naar de box toeliep... Hou dat in de gaten, dat is niet nodig.' Dus wachtte ik in het vervolg drie geluidjes af voordat ik ging kijken of Koosje Jans nog wel happy was.

Na de kraamweek verhuisde Koosje Jans naar haar eigen kamer en sliep ik heerlijk. Ik krijg geregeld een por van Tijmen: 'Er huilt iemand, ga eens voeden!' En de keren dat ik uit mezelf denk wakker te zijn geworden, wordt mij bij het ontbijt meegedeeld dat onze dame al minstens een half uur aan het jammeren was. Dit bevestigde voor mij mijn nuchtere moederschap.

Maar toen ze in haar vierde week overgaf na haar tweede en derde flesje, slecht in slaap viel en wel drie keer moest hoesten, zag ik er nog niet zoveel kwaad in om mijn stethoscoop erbij te pakken. Want stel je voor dat ze flesvoeding in haar longen had gekregen?! Daar kan je een lelijke longontsteking van krijgen...

Pfff, gelukkig, de longen klonken mooi schoon. Maar door Tijmen werd ik er wel fijntjes op gewezen dat Koosje Jans ook nog geen seconde had gehuild na het braken en er eigenlijk best tevreden uitzag. Vervolgens sliep ze heerlijk, dronk echter daarna maar vijftien in plaats van zestig minuten en vroeg ik me af of ze niet enigszins suf oogde. En o jee, voelde ze niet ook een beetje warm aan? Toen Tijmen mij er ook nog eens op wees dat ik voor de derde keer in een kwartier had gemeld dat ze ècht héél véél had gebraakt (en hij het de eerste keer ook wel had verstaan) begon ik toch te twijfelen aan mijn nuchtere moederschap... Of zou ik hier de hormonen nog de schuld van kunnen geven?


elf schoten

het lot van een moeder dat is het. Maar volgens mij gaat het een beetje op en neer. Ik ben ook best nuchter volgens mij. Maar bij sommige dingen ben je gewoon net even wat bezorgder en bij andere dingen heb je dat weer niet.
Nicolet (Email) - 24-05-11 - 13:18

Erg herkenbaar. Zo vroeg ik me laatst (heel nuchter, ahum) af, of het wel normaal is dat Simon nog niet ziek is geweest (of dat ik dat misschien wel volledig gemist had?)...? En dat spugen na de voeding, zou dat geen reflux kunnen zijn? En of hij het in die slaapzak ‘s nachts niet te koud krijgt? De temperaturen schommelen nogal bij ons… Heel nuchter allemaal, uiteraard!

PS. Wat hebben jullie een leuk geboortekaartje gemaakt! Ik werd er meteen vrolijk van toen ik ‘m zag! :-)
janine - 24-05-11 - 15:46

@Nicolet: Dat op en neer gaan merk ik nu al. Het hoort natuurlijk ook bij alle nieuwe dingen die we nu meemaken.

@janine: Haha reflux, dat heb ik ook al een paar keer gedacht (en vervolgens weer verworpen). Alles gaat goed met Simon en met jou?
We vonden het kaartje zelf ook heel geslaagd!
José - 24-05-11 - 17:22

Nou, eigenlijk klink je als een volkomen normale moeder. Af en toe een tikje bezorgd, doorgaans ontspannen en Koosje Jans klinkt als een echt kind. Soms doen kindjes alles volgens het boekje en dan doen ze even raar. Zijn het kinderen voor. Dit is pas het begin LOL! Nee, dat is gemeen, sorry. Maar zo gaat het wel. En soms reageer je als ouder er gelaten op. “Zal er wel bij horen.” En soms heb je de kriebels. “Hmm, raar, klopt dit wel?” En af en toe voel je aan “Dit klopt niet.” Nou, dan bel je de dokter.
Dionne - 24-05-11 - 20:35

De meeste moeders kunnen er niet hun stethoscoop bij pakken, maar verder klink je als een heel normale moeder. En ja joh, overgeven, kuchen en slecht slapen dat dat kindvolk kan!
sanneke - 25-05-11 - 08:05

@Dionne: Ah gelukkig, ik ben gewoon een normale moeder, met een normaal (maar ontzettend schattig ;) kind. Ik kijk nu al uit naar alle fasen die Koosje Jans gaat doormaken (met bijbehorende rare dingen).

@sanneke: Luisteren met mijn stethoscoop was stiekem vooral leuk :), maar daar ga ik geen gewoonte van maken. Na mijn verlof gaat de stethoscoop weer mee naar mijn werk, want als het nodig lijkt om longen te luisteren dan hoort Koosje Jans op z’n minst bij de huisarts te zijn.
José - 25-05-11 - 10:36

Oké, dan kop ik hem wel in: José, jij bent hier toch de huisarts?
Tijmen (URL) - 25-05-11 - 12:13

@ Tijmen: lekker inkoppertje. Heb je er nog mee gescoord?
Dionne - 25-05-11 - 18:28

@Dionne: ik hou de volgende inkopper voor me… :-)
Tijmen (URL) - 25-05-11 - 18:40

@José: Ja, hoor! Manlief en ik zijn allebei alweer lekker aan het werk (allebei deeltijd, waarvn het grootste deel thuis, hoera!) en ons kleintje wordt met de dag nòg leuker! Simon is de hele dag door aan het “kletsen”, lachen en omrollen… :-)
janine - 26-05-11 - 08:14

@Janine: Goed om te horen! Lekker dat jullie grotendeels thuis kunnen werken. Daar genieten wij nu bij Tijmen ook van, maakt mijn verlof een stuk gezelliger. Ik ben benieuwd hoe al die ontwikkelingen bij Koosje Jans zullen gaan, kijk ernaar uit!
José - 27-05-11 - 12:12


  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / TextileKleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.

Het recht van de sterkste

Tijmen (33), José (30) en Koosje Jans (1) bezien de wereld met hun eigen blik. En daar schrijven ze dan over. Nu ja, Koosje Jans natuurlijk niet, maar Tijmen en José wel. Hoe, dat is zelfs voor hen regelmatig een verrassing.

Logtantes

Zij zijn reeds gelauwerd en geprezen. In de literaire wereld houdt men al sinds de negentiende eeuw rekening met deze vooruitstrevende dames en nu zijn ze weer helemaal terug. Rosalie en Virginie, wij zijn vereerd dat wij in jullie zog mee mogen doen!

Nuit Blanche

Net geschoten

Smithc401 (Wildbeheer): Hey, you used to write am…
Smithd207 (Driedagenlief): I do agree with all the i…
Smithb654 (Driedagenlief): I’ve long suggested that …
Smithb216 (Driedagenlief): Tormoxin 500mg Cod Next D…
Smithk469 (Driedagenlief): I needed to thank you for…
Smithe687 (Driedagenlief): Fantastic website. A lot …
Pharmd24 (Driedagenlief): Hello! sildenafil generic…
Pharmf23 (Driedagenlief): Hello!sildenafil generic …
Smitha291 (Driedagenlief): Hello! Do you use Twitter…
Stijn Laureys (Alles voor de wet…): Beste Tijmen; via googl…

Zoek!