Wanted dead or alive
Wanted dead or alive

« Lezen | Home | Disco »

Gewoontedier

08-11-12 - 22:22 Geschreven door: J__

Ik had vanochtend enige moeite met uit bed komen. Wilde 5 minuten snoozen, maar zonder bril verzette ik eerst twee keer de tijd in plaats van het alarm en bleven er na correctie hiervan nog 2 minuten snoozetijd over. Aankleden, boterham eten, tanden poetsen en dan met enige tegenzin jas aan en sleutel in de achterdeur gestoken.

Flits!

'Huh,' denk ik terwijl ik naar de onbewolkte lucht kijk. 'Onwee-' GGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGG! De rest van mijn gedachte wordt overstemd door een enorme donder die als een golf over ons huis heen komt en niet meer ophoudt.

Ondertussen heb ik de deur opengedaan, vanwege het onheilspellende geluid weer gesloten en weer geopend. Want als er een explosie zou volgen, moeten de ruiten natuurlijk niet springen! Zo leer je jezelf om 7.00 's ochtends kennen; als er een ramp gebeurt, sta ik als een soort debiel een schuifpui open en dicht te doen.

Die explosie komt niet. Via twitter komen Tijmen en ik er snel achter dat het een ontploffing in de de electriciteitscentrale in Nijmegen te zijn, waar inmiddels wat witte rook een armetierig zwarte rookpluim was opgevolgd. Aangezien dat er minder bedreigend uitziet en het aanhoudende geluid geen instortende brug meer kon zijn, lijkt het me handig te profiteren van mijn hartslag tussen 150 en 200 door op de fiets naar mijn werk te springen. Tijmen staat echter driftig met zijn telefoon te zwaaien: BNR meldt op twitter dat ramen en deuren dicht moeten! Met als enige zeer zwakke argument dat ik poli heb, stap ik toch op mijn fiets. Je kunt immers niet 'omdat twitter het zegt' twintig patiënten en een paar collega's in de kou laten zitten. En ik hou mezelf voor dat die dampen heus zo giftig niet zullen zijn. Onderweg blijkt er op een subtiel brandluchtje na niks veranderd, iedereen fietst of rijdt gewoon naar zijn werk. Er komt welgeteld één brandweerauto langs. Alleen dat continue gebrul alsof er een straaljager boven je hoofd hangt... 

Het was een bizarre gewaarwording dat als er een ramp lijkt te gebeuren (achteraf bleek het gelukkig reuze mee te vallen; geen gevaarlijke stoffen, geen gewonden), iedereen stoïcijns doorgaat met de dagelijkse routine, inclusief mezelf. En dan kan je misschien zeggen dat er geen alarm afging en er het eerste uur geen officiële berichtgeving was, maar ik denk dat dat niks had uitgemaakt. Tegen beter weten in gaat iedereen als een gewoontedier door waar hij/zij mee bezig was. Eerlijk gezegd denk ik dat ik zelfs kwaad op Tijmen had kunnen worden als hij mij écht had proberen tegen te houden. Wonderlijk...


zes schoten

Ja, inderdaad. Maar ik schrok toch wel even toen ik het las. Gelukkig viel t mee!
Door (Email) (URL) - 08-11-12 - 22:56

En ik me ondertussen thuis in bed maar op zitten vreten hoe het met jullie (in de buurt van) Nijmegenaren zou zijn; ramen en deuren dicht, gasmaskers op, witte pakken aan. Springt mevrouw doodleuk op de fiets naar haar werk. Je had toch wel je witte pak aan mag ik hopen?
sanneke - 08-11-12 - 22:58

@Door: Mijn hart zat ook in mijn keel! Ik ben nog nooit zo snel op mijn werk geweest.

@sanneke: Ik blijk heel goed in ‘kop in het zak steken’ te zijn :)

Zo kwam ik eens als 15-jarige als eerste ‘s ochtends beneden en er was overduidelijk ingebroken; alle keukenlades open, koektrommel op de grond en de achterdeur stond open. Toch heb ik eerst een paar minuten nagedacht wat een andere, maar minder enge verklaring dan inbraak hiervoor zou kunnen zijn, voordat ik mijn vader uit bed ging halen.
José - 08-11-12 - 23:13

Dat klinkt helemaal José. Ook dat andere mensen hun kop in het zand steken en jij, hoppa, gewoon in het zak. Koelbloedig!
sanneke - 09-11-12 - 00:36

Daardoor schijnen bij rampen de meeste gewonden te vallen: mensen die in een zaal naast de nooduitgang zitten, maar gewoon door de deur waardoor ze binnengekomen zijn weer naar buiten willen, mensen die nog even dit of nog even dat doen voor ze naar buiten gaan. Is echt briljant onderzoek naar gedaan.
Amiek (URL) - 09-11-12 - 14:41

@sanneke: ehm ja… zand dus. Misschien was dat rookwolkje waar ik doorheen ben gefietst toch schadelijker dan dat ik dacht

@Amiek: Dat zijn vast schokkende resultaten. Mensen zijn rare wezens…
José - 09-11-12 - 19:12


  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / TextileKleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.

Het recht van de sterkste

Tijmen (33), José (30) en Koosje Jans (1) bezien de wereld met hun eigen blik. En daar schrijven ze dan over. Nu ja, Koosje Jans natuurlijk niet, maar Tijmen en José wel. Hoe, dat is zelfs voor hen regelmatig een verrassing.

Logtantes

Zij zijn reeds gelauwerd en geprezen. In de literaire wereld houdt men al sinds de negentiende eeuw rekening met deze vooruitstrevende dames en nu zijn ze weer helemaal terug. Rosalie en Virginie, wij zijn vereerd dat wij in jullie zog mee mogen doen!

Nuit Blanche

Net geschoten

Smithc401 (Wildbeheer): Hey, you used to write am…
Smithd207 (Driedagenlief): I do agree with all the i…
Smithb654 (Driedagenlief): I’ve long suggested that …
Smithb216 (Driedagenlief): Tormoxin 500mg Cod Next D…
Smithk469 (Driedagenlief): I needed to thank you for…
Smithe687 (Driedagenlief): Fantastic website. A lot …
Pharmd24 (Driedagenlief): Hello! sildenafil generic…
Pharmf23 (Driedagenlief): Hello!sildenafil generic …
Smitha291 (Driedagenlief): Hello! Do you use Twitter…
Stijn Laureys (Alles voor de wet…): Beste Tijmen; via googl…

Zoek!